петък, 18 юли 2014 г.

Как да си претапицирам дивана сам?

Уж изглежда лесно на пръв поглед, но заемете ли се веднъж ще разберете, че не е толкова лесно и бързо. За това най-напред си определете времето, за което смятате да свършите цялата работа като си дайте още поне една трета в плюс. Ако това ви е първото претапициране на мека мебел бъдете търпеливи и внимателни, правете нещата внимателно и полека, не бързайте, за да не сбъркате, защото понякога една грешка може да доведе до два пъти повече време за поправянето й. А ако вече сте претапицирали някой стол или малък фотьойл не си мислете, че дивана ще е също толкова лесен. Площта му е много по-голяма, а и има повече извивки!
Следва добре премереното количество дамаска, която смятате да купите за новата тапицерия. Както всички сме чували три пъти мери веднъж режи и точно тук е момента да следваме това правило, защото по-добре да ви остане плат отколкото да не ви стигне за няколко сантиметра. А когато става въпрос за претапициране на холно или спалнообзавеждане важи правилото за купуване на допълнително количество текстил, което да стои в резерв, в случай на поява на дупка, цепнатина или леке на дамаската. Някои хора дори купуват два пъти повече дамаска и правят второ подвижно покривало, което да могат да перат по-често. Така дивана ви винаги ще изглежда като току що купен!
Понякога обаче някои от нас решават, че ще си спестят от дунапрена или ватата, което не е доброто решение, ако искате качествено свършена работа и наистина хубав и удобен диван. Не се скъпете, защото когато мебелите се произвеждат се изчислява минималното количество на всеки един компонент, включително и дебелината на дунапрена, така че да не се усеща пружината или рамката. А и не искате влизайки през входната врата гостите ви да видят един вдлъбнат диван. Другото нещо, което трябва да имате предвид купувайки материали за реставриране на мека мебел е да се погрижите и за инструментите. Може да ви е необходим такер и тогава е по-добре да използвате по-дълбокото захващане и по възможност професионален такер. Но тук трябва да знаете и дървесината, от която е направена основата на меката мебел, защото има дървесина, която трудно се пробива или не може да се пробие с такер.

И накрая, но не на последно място по важност стои самия дизайн на текстила. Винаги съобразявайте шарката на дамаската с извивките и формата на дивана, фотьойла или стола. Използвайте един и същи стил за една стая, съобразявайте дизайна както с другите мебели, така и със завесите, декоративните елементи на вратите заинтериора и дори лампиона, ако има такъв близо до дивана. Другия често срещан вариант е да купите по-голямо количество дамаска, което да използвате и на други аксесоари освен за дивана като лампиона, кантиране на покривка или пердета и дори ивица на стената зад дивана. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар