Момичешки тайни

Малки тайни за първокласна грижа за дървените мебели във нашия дом

За да ни служат с години, а и за да запазят красотата си, мебелите изискват редовни грижи. С натурални и домашно приготвени препарати ще избегнем вредната химия и влиянието й върху нас и околната среда, а грижата ще бъде поне толкова ефективна.

Малки тайни за първокласна грижа за дървените мебели във нашия дом

Освен на красотата и функционалността в последно време се обръща все по-голямо внимание и на материала, от който са произведени мебелите, като все по-често се предпочитат изделия от естествен масив или камък, тапицерии от естествени влакна или кожа, понеже гарантират отморяваща атмосфера и здравословен климат. За да ни служат с години, а и за да запазят красотата си, мебелите изискват редовни грижи. В търговската мрежа се предлагат разнообразни продукти, но те съдържат обикновено минерални масла или разтворители, които са с остра миризма и дори предизвикват алергии. С натурални и домашно приготвени препарати можем да поддържаме всичко в дома си също толкова ефективно, само че без странични действия и без замърсяване на околната среда.

Помощ срещу праха

Тази рецепта забавя отлагането на прах върху мебелите.

1 л вода

1 ч.л. оцет (15%)

1 ч.л. глицерин

Смесваме водата, оцета и глицерина. Сипваме няколко капки от сместа върху мека кърпа и избърсваме мебелите.

Поддръжка на дървен фурнир

Тази политура е подходяща за всички видове фурнир, както и за други повърхности.

200 мл зехтин

20 мл лимонов сок

стъклено шишенце с коркова тапа

С фунийка сипваме зехтина и прецедения сок в шишенцето, което запушваме и разклащаме енергично. При нужда поръсваме памучен тампон с политура и го покриваме с ленена кърпа. Полираме с кръгови движения през кърпата. Препаратът е годен няколко седмици. Преди употреба трябва да се разклаща.

Пчелен восък за светло дърво

Достатъчно е да забърсваме праха с мека вълнена кърпа, но от време на време мебелите имат нужда и от освежаване.

10 г пчелен восък

100 мл соево масло

Сипваме съставките в съд и ги загряваме на водна баня, докато восъкът се разтопи. Разбиваме сместа с тел за белтъци или миксер на ниски обороти. След като изстине, я пресипваме в подходяща бутилка със запушалка. Препаратът има трайност около половин година.

Освежаване на тъмни мебели

Този препарат е подходящ за поддръжка на тъмни мебели.

2 г пчелен восък

1 ч.л. ланолин

20 мл соево масло

5 мл терпентин

Съставките се загряват на водна баня, както е описано в рецептата „Пчелен восък за светло дърво“. Тъй като терпентиновото масло се получава чрез дестилация на смола от иглолистни дървета и е лесно запалим, добре е да се съхранява далеч от деца![[more]]Почистване на мебели от дъб

Прахът и петната по тези мебели се почистват с бира. Ако, обаче повърхността е силно замърсена, можете да подкрепите със следния разтвор.

1 с.л. пчелен восък

300 мл вода

2 ч.л. Захар

Разтопяваме восъка на водна баня. Оставяме го да изстине, но внимаваме да не се втвърди. Прибавяме бирата и захарта. С мека четка нанасяме сместа върху повърхностите и изчакваме да изстине, след което полираме до блясък с вълнено парче.